De vrijwilligers

Op 23 november 2016 werd een nieuwe landelijke Stichting opgericht: de Stichting RTZ (ReddingsTeam Zeedieren). Deze “werkstichting” bestrijkt met een groot team van veldvrijwilligers de gehele Nederlandse kust en de Waddeneilanden. De vrijwilligers zijn getraind en inzetbaar voor reddingen van alle soorten zeedieren.

Stichting RTZ is volstrekt onafhankelijk van de diverse opvangcentra; veel veldwerkers rijden in een aan de Stichting beschikbaar gestelde dierenambulance van Stichting DierenLot. De doelstelling van deze nieuwe Stichting is om vrijwilligers de mogelijkheid te geven om zieke of anderszins hulpbehoevende zeedieren te redden, eerste hulp te geven en ze daar te brengen waar zij vinden dat ze het best behandeld worden.

De bedoeling is dat iedereen op een positieve manier gaat samenwerken, in het veld en in opvangcentra. Dat is waar wij als bestuur van Stichting RTZ naar streven: het verbeteren van dierenwelzijn van opgevangen zeedieren.

“De vrijwilligers zijn de ogen en de oren van de wetenschappers die zich met zeezoogdieren bezig houden. Het zijn de voelsprieten in de natuur: als de RTZ-ers iets signaleren, is het zaak om actie te ondernemen.”

Voor zeezoogdieren in problemen zijn deze RTZ-vrijwilligers de  belangrijkste mensen in het veld. Zij zijn als eerste ter plaatse wanneer er ergens langs de kust een melding is van een gestrand zeezoogdier. Aanvankelijk was het netwerk verbonden aan de Zeehondencrèche in Pieterburen, maar na Lenie’s vertrek zijn de vrijwilligers zelfstandig verder gegaan. En sinds kort zijn ze dus weer verenigd in de Stichting RTZ.